Home • Onze Diensten • Bedrijfsinformatie • Contacts • English Directory
Quick Launch
Diverse Foto's
Info Suriname
Bestemmingen
Eilerts de Haan
Gran Rio
Kwalamasutu
Prijzen
Reisadviezen
Reisvoorwaarden
Reserveringen
Site Map

 

 

 

 

 

 
  • Recreatieoord Kwamalasamutu, Sipaliwini Suriname

Algemeen
Kwamalasamutu ligt diep in het zuiden van Suriname, dicht tegen Brazilié aan. In dit gebied wonen de bovenlandse Indianen die behoren tot de stammen van de Trio’s, de Wajana’s en de Akurio’s.
In Kwamalasamutu wonen voornamelijk Trio-Indianen. Na de ontdekking van het dorp in 1960, deed de Zending al snel haar intrede. Zij heeft de Trio-Indianen uit het dorp gekerstend (voor zover dat mogelijk is…) en de andere Indianen-stammen uit de omgeving sterk aangeraden zich aan te sluiten bij deze Trio-gemeenschap in Kwamalasamutu. Zo kon het missiewerk vergemakkelijkt worden.
Er wonen momenteel zo’n 1800 Indianen in het dorp. , een winkeltje, een polikliniek, en een gebouw van de Conservation International (te vergelijken)
Er is naast het Zendingsgebouw in het dorp een grote school gebouwd met Wereld Natuur Fonds. Er is ook een voetbalveld en niet te vergeten het vliegveldje, tegen de heuvel aangelegd.
Via een luidspreker worden de laatste nieuwtjes elke ochtend en elke avond bijgebracht. Afhankelijk van de boodschap komt de kapitein, (zie onder bestuurlijke indeling), het schoolhoofd of de dominee aan het woord. En dat kan dus wel een uur lang duren!

Kwamalasamutu betekent trouwens: bamboe en zand. Langs bepaalde stukken van de rivier zijn beide elementen dan ook duidelijk aanwezig. Als het water niet te hoog staat.
Het dorp ligt aan de Sipaliwini-rivier die overgaat in de Coeroeni die weer overgaat in de Corantijn-rivier. Over water zou de tocht van Kwamalasamutu naar Nieuw Nickerie een maand duren!
Bestuurlijke indeling
Het officiele hoofd van het dorp is de Graman. In Kwamalasamutu is dat Graman Songo. Hij wordt ondersteund door zijn hoofdkapitein en hulpkapiteins, die weer kunnen rekenen op hun basja’s.
Graman Songo spreekt weinig Nederlands en laat zijn toespraak vertalen door zijn kapitein of de bestuursopzichter Ai-Ai. Ai-Ai draagt een militair uniform wat aangeeft dat zijn positie onderkend wordt door het gezag in Paramaribo. Hij is ook degene die de gasten op het vliegveld opwacht, niet ver van de wapperende Surinaamse vlag.
Vervoer
Het mag duidelijk zijn uit voorgaande dat Kwamalasamutu eigenlijk alleen maar snel per vliegtuig te bereiken is.
Vanaf Paramaribo vliegveld Zorg en Hoop duurt de reis 2 uur. U vliegt dwars over het binnenland van Suriname. Gaat de reis rechtstreeks – zonder tussenstops - dan vliegt u over het Wilhelminagebergte. Als het niet bewolkt is, heeft u onderweg prachtig zicht op de Julianatop (hoogste top van Suriname) en de Tafelberg.
Vliegen naar Kwamalasamutu is duur. Het spreekt voor zich dat hoe meer mensen meevliegen, hoe goedkoper de vlucht wordt. Zie verder onder “prijzen”.
Ter plekke
Eenmaal aangekomen in Kwamalasamutu, zal uw bagage worden gecontroleerd op alcohol en sigaretten. Houd u de eventueel meegebrachte alcohol en sigaretten zuiver voor eigen gebruik. De Graman stelt het absoluut niet op prijs dat u deze waren onder zijn dorpelingen gaat uitdelen.
Controle is geen daad van vijandschap. Alcohol en drugs is ten strengste verboden.
U slaapt op dezelfde manier als de Indianen dat doen: in een hangmat. Alleen krijgt u er een klamboe en een muskietennet bij.
Er is geen elektriciteit in het dorp. Als het zo rond acht uur ’s avonds echt donker wordt, zijn er olielampen om bij te schijnen.
De maaltijden worden voor u verzorgd. Het eten wordt grotendeels meegenomen uit Paramaribo maar ter plaatse aangevuld met versgevangen vis of wild. Het koken gebeurt op houtvuurtjes.
Tijdens uw verblijf wordt u steeds begeleid door de locale mensen. De Indianen zijn uw gids. Zij willen graag het toerisme in eigen hand nemen en houden, en zullen dan ook met trots hun gebied laten zien .
Minstens een van de begeleiders spreekt goed Nederlands en/of Engels.  

  • Programma:

4-daagse reis met dus 3 overnachtingen)
Dag 1.
Vertrek: Omstreeks 8.00 uur per C206 of Ilander vanaf Zorg en Hoop, Paramaribo.
Aankomst rond 10.00 uur. Kennismaking en accommodatie- inrichting.
Lunch.
De middag is vrij.
Na het avondeten (rond 19 uur) wordt het programma van de volgende dag doorgesproken.
Dag 2.
Na het ontbijt vertrekt u rond 9.00 uur met een korjaal en buitenboordmotor stroomafwaarts naar de soela’s, de watervallen en de Maripa kreek. Zwemmen is mogelijk. Lunch bestaat uit vers gevangen vis met cassavebrood.
Aan het eind van de middag terug. Even rusten voordat u aan het avondmaal aanschuift.
Daarna kunt u luisteren naar de geschiedenis van het gebied.
Dag 3:
Na het ontbijt vertrekt u met de korjaal, nu stroomopwaarts, om een bezoek te brengen aan de grottekeningen. Dat betekent een half uur varen en anderhalf uur lopen naar de plek waar de tekeningen in het jaar 2000 zijn gevonden. De tekeningen zijn van grote waarde omdat daarmee wellicht de Surinaamse geschiedenis tussen 1500-1600 na chr. ingevuld kan worden.
De Indianen noemen de grotten Werepai wat zoveel betekent als:
“Oude vrouw heeft haar kind hier beschermd”.
Eenmaal terug in het dorp is er gelegenheid om – mocht dat nog niet hebben plaatsgevonden – de Graman Songo te ontmoeten. Hij ontvangt u, ter zijde gestaan door zijn kapiteins en Ai-Ai, in zijn kantoor. Voelt u zich vrij om hem, met respect, alles te vragen. Vanuit de ramen van zijn kamer heeft u een mooi overzicht over het dorp en de heuvels langs de rivier.
Dag 4.
In de ochtend is er nog tijd voor een korte tocht over de rivier of een wandeling door het uitgebreide dorp.
Als het vliegtuig op tijd uit Paramaribo is vertrokken, landt het rond 13 uur in Kwamalasamutu.
Terugvlucht duurt een kleine twee uur.

  • Prijs

De kosten bedragen:
v €800 p.p., all-in op basis van 5 deelnemers
Inbegrepen:
- alle transporten
- accommodatie.
- 3 keer per dag koffie/thee/siroop.
- maaltijden(Ontbijt, lunch en diner)
- excursies die bij dit programma genoemd zijn
 Niet inbegrepen:
Extra excursies.
Tips, enz.
 

 

Google

© copyright 2003/08 Surjungle.com.  All rights reserved