Home • Onze Diensten • Bedrijfsinformatie • Contacts • English Directory
Quick Launch
Diverse Foto's
Info Suriname
Bestemmingen
Eilerts de Haan
Gran Rio
Kwalamasutu
Prijzen
Reisadviezen
Reisvoorwaarden
Reserveringen
Site Map

 

 

 

 

 

 
  • Informatie rond de Eilerts de Haan expeditie MJTA Suriname.

Ergens rond de eeuw wisseling bestonden witte plekken op de kaart van Suriname, die volgens de toenmalige koloniale bewind die het voor het zeggen hadden in Suriname nog beschreven moesten worden.
Dit gebiedt ligt in het diepe zuiden van boven Suriname rivier, waarbij er toch wel nog een gedegen onderzoek voor nodig was.
In het jaar 1928 werd de opdracht gegeven aan een team van mensen die op dit gebied deskundig geacht waren het werk naar tevredenheid zouden kunnen doen.
De Luitenant Johan Eilerts de Haan werd als team leider aangewezen om leiding te geven aan de rest van het team die invulling moeten geven aan de z.g.n witte plekken op de kaart.
De missie is helaas mislukt, vanwege het heen gaan van de team leider de heer Luitenant Johan Eilerts de Haan zeer waarschijnlijk aan malaria.
Zijn ontzielde lichaam werd door zijn kameraden aan de rechteroever van de bovenloop van de Gran-rio ter aarde besteld diep in het zuiden.
De expeditie is hierdoor onderbroken en de rest van het team keerde terug naar hun opdrachtgevers met heel veel pijn en leed.
In het jaar ± 1926 heeft er een andere expeditie team erop uit gestuurd en deze team heeft een gedenkplaat bij het graf van Eilerts de Haan geplaats en het gebied in kaart gebracht.
In 1972 is een derde expeditie team erop uit gestuurd en dit team heeft het geheel gefinanaliseerd, het vrij simpele aan te nemen dat de naamgeving van dit gebied al voor de hand lag, het is dan toegeweid aan De Luitenant Eilerts de Haan.
 De Eilerts de Haan Gebergte een nieuw natuur reservaat voor Suriname met ongekent bezienswaardigheden en nieuwe ontdekkingen.

  • Progamma MJTA Eilerts de Haan expeditie

Dag 1
Vertrek om 10u ‘smorgens vanaf het vliegveld zorg & hoop per vliegtuig naar Kayana aan de Gran-rio in het diepe zuiden van de Suriname rivier.
11.00u aankomst Kayana, alwaar wij opgewacht worden door de mensen van Kosindo voor de oversteek tocht van ca 05min per korjaal naar het toeristen Oord Kosindo voor kennismaking onder het genot van een lokaal gebakje en een drankje
( u bent hier in de gelegenheid een koude Par’bo Djogo te kopen bij de bar)
rondleiding en hutten indeling voor 1 (één) overnachting in simpele bosneger hutten met bedden plaatsen met doorspoel wc faciliteiten en douche prive in sommige hutten en de anderen met gedeelde douche en wc faciliteiten.
13.00u lunch, hierna heeft u de middag vrij.
19.30u dinner, hierna gaan wij kennis maken met de expeditie team van de Gran- rio en gebieds history gevolgt door programma herbespreken.
Dag 2
08.00u ontbijt, hierna bent u in de gelegenheid uw persoonlijke spullen in te pakken.
10.00u gaan wij onze expeditietocht per korjaal naar het zuiden voortzetten na ca 45min varen komen we aan bij de Awaradam, waar wij genoodzaak zijn te stoppen voor het overslepen van de korjaal zonder baggage.
Nadat de korjaal is overgesleept wordt deze weer ingeladen, alle passagiers kunnen weer plaats nemen voor het vervolgen van de reis , na ca één uur varen komen aan bij de tweede stroomversnelling (de Tjibila-dam ) waar wij afhankelijk van de waterstand in de rivier genoodzaak zullen zijn uit te stappen of door varen tot de derde stroomversnelling (de Peto- dam) waar wij weer zullen slepen en vervolgens door varen langs vele stroomversnellingen en langs belangrijke plaatsen zoals de oude Ligorio van de 18˚eeuw, langs de Agaamadja kreek (de algemene plan offer plekje der Saramaccaners sinds de 17˚eeuw).
Kort voor dat we bij de vierde stroomversnelling de Adadipina komen gaan wij lunchen op vlakte graniet langs het water waar iedereen een lekkere zitplekje uit kiest onder de bomen hierna gaan wij de tocht vervolgen, bij aankomst bij de Adadipina-dam wordt de korjaal weer over gesleept waarna wij weer plaats kunnen nemen om de tocht te vervolgen langs de Sintea kreek, waar de eerste vrede is gesloten met de marrons in ca 1760 en hier zijn de zendelingen begonnen met hun missies in het boven Suriname gebied.
Ca 15.00u aankomst Sintea-dam onze tweede overnachting waar de expeditie karakter vorm begint te krijgen, slapen in simpele open bosneger tenten in een hangmat met muskietennet. De middag heeft u vrij voor eigen activiteiten, terwijl iemand van de team hout zal verzamelen voor het kampvuur en het dinner klaar te maken op houtvuur.
19.00u, dinner bij het kampvuur gevolgt door omgevings historie en het aaien van elektrische vissen bij de stroomversnelling.
Dag 3
8.00u ontbijt, hierna bent u in de gelegenheid uw spullen in te pakken voor het vervolg traject per korjaal welke wij om 10.00u zullen aanvangen met het overslepen van de korjaal over de Sintea-dam, waarna wij de vaartocht starten al heel vroeg komen we aan bij een natuur gigant van graniet waar wij uit de korjaal zullen stapen voor de zoveelste sleep procedure, na 6 uren gecombineerd varen en slepen gaan wij langs het water onze overnachtings kamp opzetten voor de overnachting in de hangmat / tenten op de rotsen terwijl het dinner op houtsvuur klaar wordt gemaakt welke wij om 19.00u bij het kampvuur wordt geserveerd (avontuur) gevolg door de nodige historische vertolking door de gids, tevens kunt u de nachtelijke uren best gebruiken voor nachtelijke bezienswaardigheden in het water en aan de oever van de rivier.
Dag 4
08.00u ontbijt, hierna gaan wij opbreken om vervolgens de tocht voort te zetten, varen en slepen tot aan stonpoortoe de plek waar wij zullen stoppen met varen om ons eindbestemming via het oerwoud voort te zetten tot de Eilerts de Haan welke op ca 3 uren lopen en klimmen afstand van Stonpoortoe ligt. Afhankelijk van de tijd dat wij aankomen op Stonpoortoe gaan wij met elkaar afstemmen als wij door trekken of kamperen langs het water.
Dag 5
08.00u ontbijt, onze eerste volle dag in historisch gebied.
we nemen alle tijd om te genieten van de natuur met al z’n bezienswaardigheden, flora en fauna.
13.00u lunch op z’n primitief maar overheerlijk, u bent hierna vrij.
18.00u dinner gevolgd door het roken van versgevangen anjoengmara uit de rivier bij het kampvuur ter afsluiting van ons verblijf hier op dit plekje.
Dag 6
08.00u ontbijt, hierna gaan wij inpakken voor de terug reis stroomafwaarts waarbij dezelfde verrichtingen van de heen weg weer aan de orde zullen komen en we komen op dag 9 aan op Kosindo  waar wij weer bedden plaatsen kunnen hebben.
Dag 7
Overnachting halverwege Sintea- dam, met dinner en ontbijt om 08.00u op dag 8 ‘smorgens.
Dag 8
08.00u ontbijt, hierna vervolgen wij de tocht tot aan de Sintea- dam  waar wij gaan lunchen om 13.00u en u bent hierna vrij.
19.00u dinner bij het kampvuur en we sluiten de expeditie hier af.
Dag 9
08.00u ontbijt en hierna gaan wij langs de route van de heen weg terug varen naar Kosindo waar wij om 15.00u aankomen en u heeft de middag vrij.
19.30u dinner, hierna hebben we onze expeditie afsluiting middels een culturele presentatie van een locale groep terwijl u van koude Par’bo Djogo kunt genieten.
Dag 10
08.00u ontbijt, hierna bent u in de gelegenheid uw persoonlijke spullen in te pakken voor de terug tocht naar Paramaribo om 11.00u per vliegtuig.

Let op!
Dit programma is aan wijzigingen voorbehouden, gelet op de toegangelijkheid van het gebied.
Met dank voor het vertrouwen en uw participatie

  •  Vereisten om deel te nemen:

a. elke deelnemer moet voldoen aan een goede lichamelijk, geestelijk en fysike conditie
b. flexible en ondernemend onderbouw.
Wat u mee moet nemen voor deelname aan de expeditie:
water dichte ton(voor het opbergen van uw spullen)
goede, stevige jungle boots
flashlight(zak lamp)
muggen olie
zonne brand olie
zonne cap
lange broeken, lange mauwen
water schoenen.
Prijs per persoon geheel verzorgd 12 tot 14 dagen € 1200.
Inbegrepen :-  3-nachten hotel in Paramaribo(dubbel room)
- ontbijt gedurende het verblijf in Paramaribo.
- Vlieg reis naar het binnenland v.v
- Alle korjaal transporten(betrekking hebben op de expeditie)
- Alle accommodatie
- Hangmat en muskietennet
- Sjouwer
- Gids
- Luchthaven transfer
- Maaltijden(ontbijt, lunch en diner
Niet-inbegrepen
- Vlieg transfer naar Suriname
- Lunch en diner gedurende het verblijf in Paramaribo
- Eigen innitiatieven
- Tips
- Reis verzekering

 

Google

© copyright 2003/08 Surjungle.com.  All rights reserved